Rondgang langs het jonge erfgoed van Almere

    Rondgang langs het jonge erfgoed van Almere

    Almere, met zijn jonge erfgoed, bestaat 40 jaar. Een uitgelezen kans om kennis te maken met deze stad. 

    Wat er allemaal te zien is? Almere Haven bijvoorbeeld. Het ontwerp van dit oudste deel van de stad was geïnspireerd op Zuiderzeestadjes, met een haven aan het IJsselmeer (eens de Zuiderzee), grachten(huizen) en een marktplein. Op de Markt is het pas gerenoveerde multifunctionele gebouw Corrosia (bouw 1979) de blikvanger door de gewaagde toepassing van roestkleurig Cor-Ten-staal. Aan de overzijde vind je het gebouw De Roef (bouw 1975-1976), in de begintijd hét ontmoetingscentrum. Inmiddels staat het pand leeg en de eveneens met Cor-Ten-staal beklede gevel is ingepakt met slordig crème geschilderde platen. Het maakt De Roef tot een gevalletje vergane glorie, maar wie weet wat voor opleving het gebouw nog gegund is.

    Allemaal plekken die afgelopen september tijdens de verrassende Open Monumentendag, de eerste in Almere, te zien waren. Niet voor niets dat het achtuurjournaal aandacht aan deze primeur besteedde. Aan het woord Lisette Breedveld, beleidsadviseur Publieksbereik Cultureel Erfgoed, hier terug te zien. Ook hield Lidwine Spoormans, architect en initiatiefnemer van het platform ‘Love 80’s architecture’, deze zomer een verhelderende lezing in het Erfgoedcafé over de veelzijdige architectuur uit de jaren tachtig. Kleur, tegeltjes, cirkels, schuin, plaatmaterialen. Je gaat erna anders kijken naar de omgeving.

    Almere heeft een traditie van zelfbouw. Al in de jaren zeventig werd in Haven, aan de kerkgracht, zelfbouw toegestaan. Het mooiste ontwerp vind je op nummer 36, van Joop van Stigt (bouw 1978-80), en momenteel te koop. In de jaren tachtig volgde de experimentele zelfbouwbuurten De Fantasie en De Realiteit. En nog altijd is de stad podium voor zelfbouwprojecten, zoals Oosterwold en Bouwexpo Tiny Housing. Het is een interessante rondgang langs deze projecten, een reis in de tijd van de zelfbouw.

    Almere is bij uitstek een stad op de toekomst gericht, maar Stichting Polderblik wil na veertig jaar ruimte creëren voor reflectie en organiseert momenteel interessante gesprekken over het erfgoed van de stad. We zullen de komende jaren ongetwijfeld nog veel meer horen van deze stad.