Een échte Woody Wonder bungalow

    Een échte Woody Wonder bungalow

    Een échte Woody Wonder bungalow, sinds vorige zomer nieuw in de familie Koningsberger. Voor het ouderwetse vakantiegevoel, deze hit uit de jaren zestig. Inmiddels hebben we de bungalow opgeknapt, maar retro is ‘ie nog altijd.

    Voor een stedeling een verademing dit sporadische buitenleven, en half uur verwijderd van de hoofdstad. Historica Ileen Montijn heeft met het fijne boek Naar Buiten dit fenomeen beschreven. Hoe de welvarende stedelingen sinds de negentiende eeuw de ‘jachtige stad’ bij tijd en wijlen verruilt voor landelijk wonen. Het beantwoord het verlangen naar een huis met een tuintje, iets dat ondanks de populariteit van de stad nog altijd erg actueel is.

    De eerste zomer in onze bungalow wist ik niet wat ik zag, of eigenlijk zag ik het meteen: een Woody Wonder bungalow op de omslag van het boek Tussen tent en villa: het vakantiepark in Nederland 1920-nu. Architectuurhistoricus Mieke Dings heeft een uitgebreide studie gemaakt van vakantieverblijven, en beschrijft ook het type Woody Wonder. Het bungalowtype was in verschillende vormen te verkrijgen, en vormde op meerdere plekken in Nederland de moderne, lichte, comfortabele en goedkope variant van het meer ouderwetse buitenverblijf. Het vuistdikke boek van Dings leent zich goed om je op vakantie te wanen, in je vakantiehuisje of gewoon in je stadse woonkamer.