Hoogbouw

    Hoogbouw

    Hoewel het niet te missen is in een wijk als Osdorp staan we er niet vaak bij stil: hoogbouw. De meeste (toren)flats staan er al zolang het gebied bestaat, andere hebben we met de tijd zien verschijnen.

    In 2012-2013 werkte ik aan het culturele project Nieuw-West Open, dat het 60 jarige Amsterdam Nieuw-West vierde. Met een klein projectteam, in samenwerking met lokale partijen en veel enthousiaste mensen, ‘openden’ we elke maand een nieuw gebied door bestaande kwaliteiten in het licht te zetten. De start was in de wijk Osdorp, rondom het Osdorpplein. Ik ontwikkelde er hoogbouw-routes. Onder leiding van mijzelf als gids, en gastvrije bewoners, namen geïnteresseerden een kijkje op grote hoogte. Ook was er een route op papier, een paar jaar na dato nog altijd te bewandelen.

    Hoogbouw heeft altijd mijn interesse gehad. In mijn jeugd ging ik wekelijks bij mijn opa en oma op zoek, ze bewoonden een galerijflat waar een bepaalde sfeer vanuit ging die anders was dan thuis. Ik heb hoogbouw tot mijn studieonderwerp gemaakt. Mijn master Architectuurgeschiedenis rondde ik af met de scriptie ‘Schuivende Panelen: hoe architectuur een kind van zijn tijd is, bouwen en wonen in hoogbouw in de Amsterdamse uitbreidingswijken 1945-1970’. Ook in latere projecten speelde hoogbouw een rol, een onderwerp dat mijn interesse blijft houden.