Wie ik ben

    Als architectuurhistorica zet ik me met veel enthousiasme in voor de waardering van modern erfgoed. Vanuit standplaats Amsterdam-Rotterdam ga ik op verkenning door Nederland, om het verhaal van een plek te vertellen en de kwaliteiten naar boven te halen. Van naoorlogse wijken, stadsvernieuwing uit de jaren tachtig, tot nieuw land in de voormalige Zuiderzee.

    Mijn naam is Victorien Koningsberger, en mijn bouwjaar 1986. Al jong had ik een interesse in mijn omgeving: architectuur, interieur, natuur, kunst, kleuren en sferen. En geschiedenis. Het resulteerde in de studie Kunstgeschiedenis, waarbinnen ik me specialiseerde in de richting Architectuur. Met mijn masterscriptie over de opkomst van hoogbouw in de Amsterdamse uitbreidingswijken studeerde ik in 2011 af aan de Universiteit van Utrecht.

    Na een tussenstop in Praag (Tsjechi√ę), verhuisde ik naar Amsterdam. Met name het naoorlogse uitbreidingsgebied aan de westzijde van de stad, het huidige Amsterdam Nieuw-West, werd me vertrouwd. De wijken werden niet alleen mijn werkdomein, maar uiteindelijk ook mijn thuisbasis.

    Afgelopen jaren werkte ik onder meer voor het Van Eesteren Museum, de Gemeente Amsterdam (Stadsdeel Nieuw-West en Monumenten & Archeologie) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Van september 2017 was ik een kleine twee jaar werkzaam als onderzoeker bij cultuurhistorisch onderzoeksbureau SteenhuisMeurs, in Rotterdam. Binnen het bureau kon ik mijn hart ophalen aan de verscheidenheid aan projecten door het hele land. Vanaf juli 2019 ga ik als zelfstandige verder, met de focus op onderzoek-, schrijf- en advieswerk.

    Wat ik precies heb gedaan de laatste jaren? Klik hier.